Michel Kerres in NRC - Europese Defensie en het uur van Emmanuel Macron

Afghanistan heeft het defensiedebat over Europese zelfstandigheid opnieuw aangewakkerd, ziet Michel Kerres in het NRC. Zal er deze keer iets van terechtkomen?

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, maakt zich wekelijks sterk voor een zelfstandigere EU – deze week in een interview met een Franse denktank. Europarlementariërs van Renew Europe togen aan het begin van het politieke seizoen deze week naar Parijs en namen er een verklaring aan waarin uitdrukkelijk wordt gepleit voor een Europese defensie. Renew Europe is de politieke familie waartoe behalve Macron en Michel ook premier Rutte behoort, doorgaans geen grote vriend van Europese defensieavonturen. Ook de twee frontrunners in de Duitse verkiezingen togen alvast maar eens voor kennismaking naar het Elysée. Olaf Scholz (SPD) liet er een paar keer de term „strategische autonomie” vallen. Armin Laschet (CDU/CSU) pleitte in een gedetailleerd ingezonden stuk voor een Europese Veiligheidsgemeenschap.

Maar zoals Kerres signaleert is ondanks de schok van het Kabul debacle en graag meer autonomie wil blijft het debat getekend langs de breuklijnen die het debat oer Europese defensie al jaren frustreren.

Hoofdkantoor van het NRC aan het Rokin in Amsterdam
Photo credits: Wikimedia Commons 


Populaire posts van deze blog

Aanbevelingen voor het regeerakkoord van kabinet Schoof I 2024

Arms export control and the trilateral agreement

Clustering the EDTIB